Halat ve Ekipmanlar
Kişisel Koruyucu Malzemeler, işyerinde ve günlük kullanımlarda olası iş kazalarına karşı koruma sağlamak maksadıyla kullanılan ürünlerdir. Kişisel Koruyucu Malzemeler iş hayatı dışında evde veya boş vakitlerde sosyal aktivitelerde de kullanıldığından (dağcı ekipmanları, dalgıç kıyafetleri, güneş gözlükleri vb.) geniş bir çevreyi ilgilendirmektedir. Sağlık ve güvenlik bir insanın en temel hakkıdır. Bu yüzden insanlar en yüksek seviyede koruma talep ederler. İş hayatı ve özel hayatta kullanılan ortak kişisel koruyucu malzemeler arasında Halat ve Ekipmanlar önemli bir yer tutmaktadır.
İş hayatında seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ihtimalinin oluşabileceği her türlü alanda yapılan çalışma; yüksekte çalışma olarak kabul edilir.
Yüksekte seviyelerde çalışırken uyulması gereken kurallar;
- Yüksekte çalışırken yapılması mecburi olmayan montaj çalışmalarının mümkün olduğunca yerde yapılması sağlanır.
- Planlı bir şekilde yapılacak çalışmaların, planlanmasının önceden yapılması ve organize edilmesi, bu planlama yapılırken yüksekten düşme ile ilgili hususlara acil durum planında yer verilmesi. (kullanılacak Kişisel Koruyucu Malzemeler ile Halat ve Ekipmanları vs.)
- işçilerin, çalışma yerlerine güvenli bir şekilde ulaşmaları uygun araç ve ekipmanlarla sağlanır.
- Çalışma yerlerinde işçilerin emniyeti için öncelikle, güvenli korkuluklar, düşmeyi önleyici platformlar, bariyerler, kapaklar, çalışma iskeleleri, Halat ve Ekipmanları, güvenlik ağları veya hava yastıkları gibi toplu koruma önlemleri ile alınır.
Kısacası işçilere ve sosyal aktivite de bulunan kişilere yaptıkları çalışmalar esnasında bu malzemelerle beraber yapılan işe ve standartlara uygun Halat ve Ekipmanları, kancalar, karabinalar, makaralar, halkalar, sapanlar vb. bağlantı tertibatları; gerekli hallerde iniş ve çıkış ekipmanları, yatay ve dikey yaşam hatlarına bağlantıyı sağlayan halat tutucular vb. donanımlar verilerek kullanılması sağlanır.