Güvenlik Personeli Ekipmanları
İş sağlığı ve güvenliği, çalışanların korunmasını sağlamaya yönelik, kanun, yönetmelik vb. uygulamalar ile inceleme bütünüdür. İş güvenliği ise çalışanların iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisidir. Bu tedbirlerin uygulanmasının takibi ise güvenlik personeli tarafından yapılır.
Hızlı sanayileşme ve teknolojik gelişmeler sonrası iş yerlerinde çalışan işçilerin sağlığı ve güvenliği ile ilgili bazı sorunlar da açığa çıkmıştır. Bu maksatla bir dizi koruyucu uygulamaları önceden alarak iş yerleri ve işçilerin güvenliğini daha düzenli hale getirilmesi gerekli olduğundan iş güvenliği oldukça önem kazanmıştır. Bu bağlamda güvenlik personeli ihtiyacı daha da belirgin hale gelmiştir.
İş sağlığı ve güvenliği ayrıca; belirlenen bir işin yapılması esnasında çalışma alanındaki fiziki çevre şartları nedeniyle işçilerin maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki tehlikelerin ortadan kaldırılması veya azaltılması ile ilgilenen bilim dalıdır. Bir kuruluşun gerçekleştirdiği faaliyetlerden etkilenen tüm insanların (çalışanların, geçici işçilerin, alt yüklenici çalışanlarının, ziyaretçilerin, müşterilerin ve işyerindeki herhangi bir kişinin) sağlığına ve güvenliğine etki eden faktörleri ve koşulları inceleyen bilim dalı olarak tanımlanmaktadır. Yani işyerlerinde işin icrası ile ilgili olarak meydana gelen risklerden, insan sağlığına zarar verebilecek şartlardan korunmak ve daha insanî bir iş ortamı meydana getirmek için yapılan metotlu çalışmalar bütünüdür. Bu bütünün vazgeçilmez bir parçası da şüphesiz ki güvenlik personelidir.
Dünyada önemi çok büyük olan bilim dalının uygulayıcısı ve takipçisi olan güvenlik personelinin görev ve sorumlulukları şöyledir.
* İş güvenliği uzmanları (güvenlik personeli), görevlerini yaparken, işin normal akışını mümkün olduğu kadar aksatmamak ve verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak, işverenin ve işyerinin meslek sırları, ekonomik ve ticari durumları ile ilgili bilgileri gizli tutmakla yükümlüdürler.
* İş güvenliği uzmanları (güvenlik personeli), iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesindeki ihmallerinden dolayı, hizmet sundukları işverene karşı sorumludur.
* Çalışanın ölümü veya maluliyetiyle sonuçlanacak şekilde vücut bütünlüğünün bozulmasına neden olan iş kazası veya meslek hastalığının meydana gelmesinde ihmali tespit edilen iş güvenliği uzmanının (güvenlik personeli) yetki belgesinin geçerliliği altı ay süreyle askıya alınır. Bu konudaki ihmalin tespitinde kesinleşmiş yargı kararı, malullüğün belirlenmesinde ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 25 inci maddesindeki kriterler esas alınır.
* İş güvenliği uzmanı (güvenlik personeli), görevlendirildiği işyerinde yapılan çalışmalara ilişkin tespit ve tavsiyeleri ile görevlerini yerine getirirken yapmış olduğu faaliyetler ile işyeri hekimi ile birlikte yapılan çalışmaları ve gerekli gördüğü diğer hususları onaylı deftere yazar.